Lautapeliarvostelu: Die tavernen im tiefen thal

Die Tavernen im tiefen Thal on Wolfgang Warschin uusin pakanrakennuspeli. Siinä tavoitteena on saada mahdollisimman paljon voittopisteitä asiakkaiden ja laajennusten avulla. Peli on varsin kevyt ja sen lähin sukulainen on saman suunnittelijan Die Quacksalber von Quedlinburg.

Kansi

Säännöt ja perusidea

Jokaisella on oma taverna, joka koostuu monenlaisista päivitettävistä osista, joiden päivittäminen maksaa rahaa.

Rahaa saa asiakkaista, jotka nostetaan alussa pakasta, johon on kertynyt kaikki omaisuus. (Oluenkantajat, lisäpöydät, asiakkaat…)

Tavernassa on pöydät, joihin vain asiakkaat istuvat. Pelkästään asiakkaat vievät pöytätilaa. Pakan nostamista jatketaan, kunnes kaikki pöydät ovat täynnä.

Joka kierros heitetään neljää noppa, jotka draftataan. Jokaisella on siis ainakin neljä noppaa.

Noppia voi parannella palkkaamalla esimerkiksi tarjoilijan, joka antaa yhden henkilökohtaisen lisänopan, tai tiskaajan, joka nostaa yhden nopan silmälukua.

Nopilla kerätään pääasiallisesti kahta asiaa: rahaa ja olutta.

Rahalla ostetaan laajennuksia, jotka ovat kalliita mutta pysyviä tai kortteja, jotka ovat esimerkiksi lisäpöytiä, tarjoilijoita, oluenkantajia, tiskaajia. Nuo kortit eivät vie pöytätilaa, mutta ne eivät ole sellaisinaan kovinkaan tehokkaita. Kaikki ostetut kortit menevät pakan päälle, mistä ne nousevat heti seuraavalla vuorolla.

Oluella hankitaan asiakkaita. Saat ottaa vuorossa vain yhden asiakkaan. Tuo on tärkeä sääntö, joka koskee kuitenkin vain asiakkaita.

Asiakkaat ovat jokainen arvokas, sillä jokainen tuottaa voittopisteitä. Lisäksi uudet asiakkaat tuottavat tehokkaammin rahaa kuin alussa. tulleet aloitusasiakkaat.

Nopille on vielä yksi käyttötarkoitus. Luostariradalta voi saada etua, kuten tarjoilijoita ja oluenkantajia sekä myöhemmin aatelisia. Luostariradalla voi edetä antaen noppia munkille, joka on yksi alkulaudan päivitettävistä kohdista.

Pelin aikana tietyissä väleissä saapuu tiskiasiakkaita. Tiskiasiakkaat ovat käteviä, koska ne eivät vie tilaa pöydissä. Aina, kun tiskiasiakas tulee, saat valita, onko sen ominaisuus laudan tyhjennys ja uusi nosto vai yksi askel luostariradalla. Ominaisuuden voi käyttää milloin vai.

Vaikka asiakkaat tuovatkin kivasti pisteitä, pääasiallinen tapa saada pisteitä on aateliset. Aateliset antavat kymmenen pistettä, siinä missä asiakas antaa parhaimmillaankin vain kuusi pistettä. Ne ovat asiakkana huonoja, mutta onneksi ne istuvat kaikki samaan pöytään, jossa niitä voi rahastaa kuitenkin vain kerran.

Pelin voittamiseen vaaditaan siis paljon kortteja, paljon päivityksiä ja etenkin aatelisia.

Entä miten vaikea tuo peli on?

Peli koostuu viidestä moduulista. Jos haluat ottaa mukaan enemmän kuin yhden moduulin, täytyy ottaa mukaan kaikki aikaisemmat moduulit. Peli ei ole vaikea kaikkia moduuleja käyttäenkään. Yksi moduuli ei lisää paljoa hankalia lisäsääntöjä, vaan uuden tavan saada pisteitä.

1: Ykkösmoduuli on juuri tuo, minkä säännöt lukevat tuossa ylhäällä. ”Peruspeli”

2: Toisessa moduulissa mukaan tulee snapsit, joilla voi käyttää esiintyjien ominaisuuksia. Niitä ei voi tuottaa, mutta niitä saa sieltä sun täältä.

3: Moduulissa numero kolme esiin astuu maine, jota saa joka kierros oluen tai rahan mukaan, riippuen siitä, kumpaa tuottaa vähemmän sillä kierroksella. Maine on suoria pisteitä.

4: Neljäs moduuli liittää seurueeseen erilaiset aloituskortit. Jokaisessa kortissa lukee erilainen aloitussetti. Alussa nostetaan muutama kortti, joista pelaajat valitsevat mieluisen.

5: Viimenen moduuli lisää vieraskirjan, jossa on sarake jokaiselle asiakkaiden hintaluokalle. Kun hankit asiakkaan, saat nimen vieraskirjaan. Täytetyistä riveistä ja sarakkeista tulee bonusta.

Jokainen moduuli tuo jotain hauskaa, mutta ei kovinkaan vaikeaa. Minä ajattelen, että moduulien perimmäisenä tarkoituksena ei ole antaa pelaajien valita, millä vaikeustasolla he pelaavat (vaikeustasonki vaihtaminen on mukava ominaisuus, mutta mielestäni moduulien määrä ei vaikuta radikaalisti pelin pituuteen ja peli on ainakin minun mielestäni selkeästi parhaimmillaan kaikilla moduuleilla), vaan antaa heidän oppia peli osissa. Moduulit ovat hauska tapa pilkkoa sääntöjen opettelun vaivaa ja toivoisin, että niitä esiintyisi muissakin peleissä.

Mielipide pelistä

Mielestäni Die Tavernen im tiefen Thal on todella miellyttävä peli. Se on mukavan kompakti, kuten Die Quacksalber von Quedlinburg.

Moduulit ovat todella hyvä ratkaisu lisätäpeliin monta elementtiä pitäen silti ensimmäisen kerran sääntöurakan kohtuullisena. Tuollainen ratkaisu toimisi monessa muussakin pelissä. Moduuleiden ansiosta tämä peli on helppo temmata esiin ja opettaa säännöt nopeasti, mutta toisaalta myös estää kyllästyminen paljon pelatessa.

Huono puoli tässä pelissä on se, että se loppuu vähän turhan nopeasti. Toisaalta kompakti peli on hyvä, mutta on hyvin ärsyttävää, kun hommat on saatu pyörimään, rahaa on kuin roskaa ja asiakaskunta on hoidossa, niin yhtäkkiä sitten kuulekin, että tuo oli viimeinen kierros.

Ratkaisu tuohon voisi olla lisäri, joka moduloisi myös keston. Voisikohan se toimia?

Ihan muutenkin ajatellessa on selvää, että peli on jättänyt selkeän tilan lisärille. Samoin kuin Die Quacksalber von Quedlinburgiin, tähänkin sopisi nätisti lisäri. Olisikohan moduuli kuusi pelkkää haihattelua?

Pelin suunnitteli Wolfgang Warsch.

Pähkinänkuoressa

Die Tavernen im tiefen Thal on mukavan kompakti peli, johon on helppo tarttua, mutta se haastaa myös enemmän peliä pelanneen.

Moduulit ovat hyvin hauska tapa pilkkoa sääntöläjää. Toivoisin niiden näkyvän muissakin peleissä.

Pelin ainoa huono puoli on pituus. Toisaalta kompaktimpi on parempi, mutta monesti tavernabisnes jää epämiellyttävästi kesken.

Pelille annan arvosanaksi vaihtoehdoista:

Todella hyvä – Haluan pelata – Suostun pelaamaan – Vältän

Minä suosittelen pelaamaan Die Tavernen im tiefen Thalia varsinkin jos olette pitäneet Die Quacksalber von Quedlinburgista.

Muita blogeja:

Hyviä pelihetkiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s