Mäntän kuvataideviikot 2019

Mäntän kuvataideviikot ovat täällä taas jo 24:ttä kertaa! Tämän vuoden kuvataideviikkojen nimi on Ihmisen aika. Minä vilkaisin ensimmäistä kertaa, millaista Mäntässä on kuvataideviikkojen aikaan.

Päänäyttely Pekilossa

Vierailumme alkoi Päänäyttelystä Pekilosta, jossa heti alussa katseen vangitsi kuusimetrinen Normaalien maihinnousu -niminen patsas. Patsas esitti eräänlaista ihmisolentoa, joka kantoi paljon tavaraa ja ihmisiä. Patsas oli tehty pääosin kankaasta, mutta teoksessa oli käytetty paljon muitakin materiaaleja. Patsas ei ollut täydellinen kuva ihmisestä, vaan esimerkiksi kasvot puuttuivat. Minä koen, että patsas symboloi ihmisten halua jättää raskaat työt ja vastuun muille.

Alakerrassa huomion herättäneitä töitä oli Forcing nature, jonka ensimmäinen reaktio oli kylläkin: ”Miksi kukaan on voinut tehdä tämän?”, mutta tarkemmin miettien teos on erittäin hyvää taidetta, eli taidetta, joka herättää ajattelemaan. Teoksessa oli yksi täytetty näätä ja lukemattomia näädän häntiä, jotka olivat laitettu lampunvarjostimiin. Uskon, että teokset ovat herättäneet monet turkiskaupan julmuuteen.

Yksi huomion herättänyt teos alakerrassa oli Juhana Moisanderin Temptation of Saint Anthony, joka on pimeässä huoneessa salin nurkassa. Pimeässä huoneessa pyöri video, jossa ihmiset tarttuivat Saint Anthonyyn ja repivät häntä eri suuntiin. Pimeässä huoneessa oleva teos on unenomainen ja sen katselu on hyvin rauhoittavaa ja lamauttavaa. Miinuksena voin sanoa huoneen pimeyden, koska huoneessa ei näe mitään. Teos on kuitenkin hieno.

Ensimmäisessä kerroksessa oli myös Panu Rytkösen Taivaaseen juoksija, joka on moniosainen patsassarja, joista suurin osa on ensimmäisessä kerroksessa, mutta ylemmissäkin kerroksissa on teoksen osia. Teoksessa on ruumisarkku, kaksi ihmishahmoa, joiden alas lasketut kädet muodostavat tikkaat, susi ja pilkottu hevospatsas. Minä en aivan käsittänyt, mitä susi ja hevoset symboloivat, mutta minä uskoisin ruumisarkun ja tikkaiden vartijoiden symboloivan ihmisten kiivasta halua päästä taivaaseen, mutta miten ruumisarkussa oleva ihminen voisi kiivetä tikkaita pitkin taivaaseen?

II kerros

Toisen kerroksen alussa on Iiu Susirajan teoksia. Teoksia on varsin vähän, niitä on ollut Kiasmassa enemmän. Seinällä on muutama kuva ja video. Teoksissa on karnevalisoitu tavallisia arjen esineitä. Niiden sanoma on feministinen. Teos on päinvastainen kuin selfiekulttuuri, joka näyttää ihmisestä vain kuoren.

Toisessa kerroksessa on myös Kaiken se kestää, joka on Mammu ja Pasi Rauhalan elämän mittainen kuvasarja, jossa he esiintyvät kuvissa hääpuvuissaan remontoiden taloaan. Teokset kuvaavat hauskasti ikuisuusremonttia ja ajan kulumista. Samassa huoneessa on myös pronssi- ja saippuapariskunta, jotka tuhoutuvat hiljalleen näyttelyn aikana. Pronssipariskunta on kaksi pientä patsasta vettä täynnä olevassa tiiviissä lasipurkissa, jossa kasvaa hiljalleen kasvustoa, joka tulee peittämään pronssipariskunnan. Saippuapariskunnan päälle taas tippuu hiljalleen vettä.

Toisessa kerroksessa on lisää tuhoutuvia töitä. Pasi Rauhalan Concrete Pixel on pimeässä kopissa oleva luonnonmaiseman kuva, jonka pixelit sotkevat. Kun koppiin astuu, pixeleiden määrä nousee. Joka ilta teoksen pixelit nollautuvat. Teos sitä, kuinka ihmiset käyvät katsomassa kaunista ja koskematonta luontoa, mutta tuhoavat sitä vierailullaan.

III kerros

Kolmannessa kerroksessa on J. A. Juvanin teoksia. Ne ovat karnevalistisia sekä provosoivia. Niiden aiheena on sukupuoli ja varsinkin patriarkaatin vastaisuus. Hän käsittelee asioita komedisesti videoilla. Hänen mielestään patriarkaatissa piilee tuhovoima. Hänen teoksensa Abdication viittaakin kruunusta luopumiseen. Miesten aikakausi on ohi.

Kolmannessa kerroksessa on myös Harri Pälvirannan Puolustusvoimat tiedottaa, joka on sodanvastainen kuvakokonaisuus. Valokaapeissa olevissa kuvissa on jokaisessa 97-397 kuvaa talvisodassa kaatuneista miehistä. Kuvat on skannattu teoksesta Vapautemme hinta. Valokaapeissa kuvista kertyy varsin tavallisia suomalaisia miehiä. Teos on hyvin koskettava.

Yhteenveto:

Mäntän kuvataideviikot ovat hieno kulttuuritapahtuma, jota kanttaa käydä katsomassa. Tämän vuoden kuvataideviikot ovat täynnä hienoja ja ajatuksia herättäviä teoksia, jotka ovat katsomisen arvoisia.

Muissa blogeissa:

Muistakaa nauttia taiteesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s