Lautapeliarvostelu: Memoir ’44: New flight plan

Memoir ’44 on Normandian maihinnoususta kertova sotapeli. Se koski aluksi vain länsirintaman taisteluita, mutta se on jälkikäteen venynyt erilaisten lisäosien avulla Pohjois-Afrikkaan, Itäritamalle, Tyynellemerelle ja nyt ilmaan. Ennen New flight plania ilmajoukot olivat yksi air power -niminen kortti, mutta New flight plan toi mukaan liikuteltavat ilmajoukot.

Kansi

Lisäosassa on kolmea konetyyppiä olevia koneita. On hävittäjiä, pommikoneita ja hävittäjä-pommittajia. Jokaisella armeijalla on käytössään yksi kone jokaista.

Kun kone pudotetaan, pelaaja ei voi enää luoda sen tyypin konetta enää siinä pelissä.

Pelissä voi olla kerrallaan vain yksi kone per armeija. Koneet toimivat hyvin samalla tavalla kuin air power . Koneet liikkuvat 1-4 askelta ja voivat pudottaa pommeja tai ammuksia vihollisjoukkoihin, joiden yli koneet liikkuivat. Kone voi hyökätä parhaimmillaan kolmen joukon kimppuun, koska koneet eivät saa pysähtyä joukon päälle.

Taistelun alussa kummallakaan pelaajalla ei ole lentokoneita, vaan ne pitää luoda. Koneita voi luoda käyttäen yhtä ilmastaistelukorttia tavallisen komentokortin kanssa. Koneen voi luoda mihin haluaa, kunhan pysyy komentokortin rajojen sisällä. Koneen voi luoda vaikka vihollisyksikön päälle, kunhan poistuu ruudusta. Kone voi toimia heti samalla vuorolla, kun kone luodaan.

Koneilla on kahdenlaisia ammuksia: hävittäjillä on yhdeksän luotia, pommikoneilla on kuusi pommia ja hävittäjä-pommittajilla on kolme luotia ja kolme pommia.

Molemmissa ammuksissa heitetään yhtä noppaa. Luodeissa vain yksikön tunnus on osuma, pommeissa myös kranaatti (jokeri) osuu myös.

Kun ammukset ovat loppu, kone pitää vetää laudalta. Se ei ole alas ampuminen, eli koneen voi luoda uudestaan, mutta se vaatii taas harvinaisen ilmataistelukortinkortin. Kone palaa täysissä ammuksissa. Koneen ammukset voi myös täyttää laskeutumalla lentokentälle tai lentotukialukselle.

Pelin on suunnitellut Richard Borg.

Arvio:

Neljällä ensimmäisellä pelikerralla minä keskityin liikaa lentokoneisiin, mutta viidennellä kerralla minä sain lentokoneet suhteutettua maajoukkojen kanssa. Juuri tuossa piilee New flight planin idea. Kuinka paljon lentokoneisiin tulee painottaa, kuinka paljon taas maajoukkoja pitää liikuttaa.

Koneet ovat merkittävä osa peliä varsinkin maihinnousuissa, joissa puolustaja voi heikentää meressä odottavia joukkoja. Toisaalta hyökkääjä voi pehmittää puolustajia. Tämä tasaa hyödyn melko tasaiseksi.

Ihan yleisesti ottaen lentokoneet ovat mukava pikku lisäys mihinkä tahansa skenaarioon. Lentokoneet eivät ole liian tehokkaita, että ne pilaisivat skenaarion, mutta ne ovat riittävän vahvoja olemaan hyödyllisiä.

Lentokoneet ovat mielestäni Memoirin paras lisäosa tähän mennessä. (Minulla on kokemusta Itärintamasta ja Pohjois-Afrikasta.) Parasta lisäosassa on se, että sen käyttöönottamisessa on niin pieni kynnys, mutta lisäosa vaikuttaa mukavasti pelin kulkuun.

Todella hyvä – Haluan pelata – Suostun pelaamaan – Vältän

New flight plan on ensinnäkin hyvä lisäosa, mutta myös pienen kynnyksen lisäosa. Juuri nuo ominaisuudet tekevät siitä Memoir ’44n parhaan lisäosan.

Muissa blogeissa:

Nauttikaa peleistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s